Sme tu pre vás v pracovných dňoch od 8.30 do 16.30 hod. Objednávky prijaté cez E-SHOP vybavujeme 24/7!

Klasické alebo skryté uchytenie - aký je rozdiel a ktoré je lepšie?

Téma pomerne nová, ktorá však vyvoláva veľa otázok a tiež veľa rôznych názorov. Odpoveď na túto otázku bude iná od inštalatéra a iná od architekta. Záleží na uhle pohľadu. Zatiaľ čo architekt sa na vec pozerá optikou dizajnu, funkčnosti, tak inštalatér vás väčšinou rovno odradí a povie vám, že tento spôsob uchytenia je zlý a že ho neodporúča.

Nechcem hádzať všetkých inštalatérov do jedného vreca, no naše skúsenosti sú také. Cca 70% inštalatérov vás bude od skrytého uchytenia odhovárať a pritom vám nebudú vedieť vysvetliť, že prečo vlastne.

V čom je základný "kameň úrazu"? Klasické uchytenie závesného WC je jednoduché, nevyžaduje si žiadne extra vymeriavanie, žiadne čítanie návodu atď. Teda z pohľadu inštalatéra má toto uchytenie jasné výhody hlavne pre neho.

Na strane druhej - skryté uchytenie si vyžaduje prečítanie návodu, dodržanie inštrukcií z návodu a relatívne presné meranie pri montáži. Čo všetko je pre montážnika čas naviac a vzniká tu riziko, že niečo pokazí. Stalo sa nám už viac krát, že inštalatér dokonca odmietol takéto WC namontovať.

Je to veľká škoda, nakoľko väčšinou sú to zbytočné obavy a montáž so skrytým uchytením nie je vôbec zložitá. Len si vyžaduje trošku viacej času a prečítanie návodu. Preto sa nenechajte odradiť a buďte vy tým, kto rozhoduje – je to predsa len vaša kúpelňa a vy ju budete v ďalších rokoch používať a čistiť.    

zavesne-wc-uchytenie
Skryté uchytenie Klasické uchytenie


Teraz troška objasním v čom je hlavný rozdiel pri montáži. Pri klasickom uchytení sú v keramike 2 otvory, v ktorých sa pri osadení WC na stenu, nachádzajú závitové tyče z podomietkového modulu. Na tieto tyče sa už potom nasadí len podložka, matica a krytka. Celý proces trvá len pár minút.

Nevýhodou je, že aby sa dali matice dotiahnuť, musí mať WC po bokoch montážne kapsy, alebo tvar misy musí byť taký, aby bol k maticiam prístup. Tieto skutočnosti sú však komplikáciou pri čistení WC, kedy je na mise veľa rôznych záhybov a ťažko prístupných miest. Teda čistenie WC je potom komplikovanejšie a trvá dlhšie.

V čom je hlavná výhoda skrytého uchytenia, je práve fakt, že pri tomto spôsobe kotvenia nemusí byť na keramike žiadna montážna kapsa a ani iné ťažko dostupné miesta. WC je kompaktné a jeho čistenie je hrou a nie drinou. Mínusom je to, že montáž si vyžaduje viac pozornosti a času. No výsledok potom stojí za to.

mont_sada_2_1 mont_sada_2


Viac vám istotne napovedia priložené obrázky. Konečné rozhodnutie je, samozrejme, na vás. No ak chcete WC so skrytým uchytením, istotne sa nedajte odradiť od inštalatéra – výsledok istotne neoľutujete!

Zoznam modelov závesných WC+BIDET 2v1 so skrytým uchytením:
FE322, FE322-OVL, EG321, AN320